dimarts, 11 de febrer del 2014

POR PER LA PAC EN LA CATALUNYA INDEPENDENT? .... NO, GENS NI MICA!

En les darreres setmanes, des d’Esquerra Republicana de Catalunya hem iniciat la campanya #votarésdemocràcia amb la qual, els diputats i diputades i el conjunt de càrrecs electes del partit, recorrem els pobles del territori fent tot un seguit de xerrades, més aviat col·loquis i debats, on la principal finalitat és explicar a la gent què farem el proper dia 9 de Novembre quan els catalans i les catalanes anirem a votar al referèndum que convocarà el Govern de Catalunya per preguntar sobre el futur del nostre país. Des d’ERC tenim la necessitat imperiosa de treballar, aquests mesos que queden fins a la històrica data, per tal d’arribar a explicar i aclarir molts dels dubtes que, legítimament, la ciutadania té davant un procés com el que hem iniciat. Totes les trobades que hem fet, han estat en principi molt positives, participatives i sobretot obertes a totes les sensibilitats. Hi ha molts i molts dubtes sobre el procés: com serà el camí cap a la consulta;què passarà aquell dia; que passarà els dies posteriors a la consulta;, que passarà si el resultat es #SíSí, si és Si No o si és No; si ens anul·laran l’autonomia; si l’exèrcit ocuparà Catalunya... és a dir, moltes i moltes qüestions que reflecteixen la inquietud que hi ha entre la població. I com no pot ser d’una altra manera, en els nostres pobles de ponent, no en som pas l’excepció.
Molta gent valora molt positivament poder parlar i dialogar de tu a tu, amb un diputat o diputada del Parlament de Catalunya, i durant una estona establir una connexió que s’agraeix molt, tant per una banda com per l’altra. Doncs bé, en la majoria de pobles petits que visito, on la principal font d’ingressos és l’agricultura, una de les principals preocupacions i sense cap mena de dubte la “pregunta estrella” és saber què passarà amb la PAC i els seus ajuts, que cobren la majoria de pagesos.
El primer que la gent ha de saber és que la PAC en si, és un volum de diners (una part molt important del pressupost comunitari, sinó la més gran!) que els estats es reparteixen per tal de compensar les deficiències agràries que presenten, aportant ajuts a conreus i zones agràries menys competitives. En aquest repartiment (cada país o països de segons quines zones, intenten portar l’aigua al seu moli) es fixen les polítiques agràries que estaran en vigor els anys que determini la durarà de la PAC. L’Estat Espanyol ha estat un gran beneficiari d’aquests ajuts durant molts anys; però val a dir que el repartiment intern és molt desigual, s’afavoreix més a algunes parts del territori espanyol, envers altres i, com no podia ser d’una altra manera, Catalunya sempre ni ha sortit perjudicada. Com a dada, hem de saber que Catalunya aportem el 10% de la producció final agrària de l’estat Espanyol, però en canvi només percebem el 5’5% de les ajudes provinents de la UE. En termes monetaris, estem parlant aproximadament d’uns 400 milions d’€, com diria aquell “la xocolata del lloro”. Els catalans hem de saber que no tots els cultius que es produeixen a Catalunya tenen dret a rebre ajuts de la PAC, és més, el 25% de l’activitat agrària catalana no rep cap tipus d’ajut d’aquesta partida. La resta de diners i ajuts que venen de la PAC es destinen a la resta de l’estat Espanyol i, donada la tipologia de conreus que presenten, els gran latifundis de grans propietaris en són els més beneficiats degut al model extensiu que prioritza Espanya. El sector agrari català està basat en la seva gran majoria en petites explotacions familiars, que formen un teixit agrícola molt divers i escampat per tot el territori. Al contrari de l’existent i majoritari a la resta de l’estat on la terra està més concentrada en menys gent. Això fa que no sigui just ni equitatiu repartir els ajuts de la UE com un tot igual, ja que la desigualtat existent és molt evident.
Donant per fet que una Catalunya independent restaria a la UE, com a membre de ple dret, per molt que alguns no parin de pregonar que ens expulsaran de la UE (en canvi, Escòcia sí que s’hi quedarà!), és fàcil d’entendre que, com a país reconegut, quan els ministres d’agricultura negociïn les futures PAC’s qui millor que el nostre ministre català per vetllar pels nostres interessos i no haver de dependre de l’arbitrarietat d’uns ministres espanyols que sempre ens han menystingut? I en el pitjor dels casos que finalment, com preveuen els apocalíptics profetes de la més rància caverna espanyolista, ens fessin fora de la UE (o fins i tot de la Via Làctia!!), ningú amb dos dits de seny pot tenir el més mínim dubte que, amb els recursos que actualment generem i aportem al PIB Espanyol i Europeu, el nou estat català independent podria assumir, sense cap mena d’esforç, els 400 milions d’euros d’ajuts als nostres pagesos i a les nostres pageses. Es més, segurament aquest repartiment seria molt més just i equitatiu.
En definitiva, crec sincerament que si des de l’estat espanyol el que volen és fer por a la gent que viu i treballa al camp amb el tema de la PAC, estratègicament s’equivoquen de ple.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada