Com
cada any, el final del mes de gener marca, a la comarca de les Garrigues i a
les comarques veïnes, la fi de la collita de les olives. Són dies de balanç, de
valoracions de com ha anat la collita, de veure cap on es mou el mercat de
l’oli, de valorar la qualitat del producte resultant de la collita i, com no
d’encarar o no amb optimisme o pessimisme l’any que ben just acaba de començar.
A la
nostra comarca, hi ha una referència, que des de fa molts anys -tants com 51,
tot i que ha patit diverses reformulacions sobre el format que marca clarament
l’estat d’ànim de la majoria dels pagesos i pageses de les Garrigues- esdevé un
punt de trobada durant 3 dies que serveix per reunir-se amb familiars, amics i
coneguts dels pobles de les Garrigues; em refereixo a la Fira de l’Oli Extra
Verge de les Garrigues que se celebra, any rere any, a la seva capital, les
Borges Blanques.
Passejar
pels estands i degustar el tant preuat oli extra verge -l’autèntic or líquid,
d’una qualitat reconeguda internacionalment que han donat les terres àrides de
la comarca de les Garrigues- és sense cap mena de dubte el millor plaer
gustatiu que es pot gaudir durant aquestes dates. Veure la gent passar pels
estands on pot degustar l’oli de la campanya, el rajolí fruit de la feina i del
treball de molts pagesos i pageses de la comarca sucat en una llesca petita de
pa torrat i assaborir també les olives arbequines posades en aigua, esdevé un
autèntic plaer pel paladar. Aquesta és l’autèntica raó de ser, de la nostra
fira.
Val a
dir, però, que també veiem amb certa incertesa i preocupació com, any rere any,
cooperatives i molins de la comarca, deixen d’assistir a la Fira. Enguany, aquest
fet s’ha vist agreujat per la crisi que afecta a la majoria del teixit
productiu del nostre país, i el sector de l’oli de qualitat i les nostres
cooperatives no en són excepció. Parlant amb presidents de cooperatives i
representants de molins sobre aquest fet, et recorden que, en aquest context de
crisi, la reducció de costos és imprescindible i que la seva màxima preocupació
és buscar en tot moment la rendibilitat de les societats que representen. Moltes
d’elles no hi poden assistir per l’únic fet de no poder assumir el cost que
resulta tenir un estand on poder vendre i ensenyar les excel·lències del seu
producte.
Ahir vaig
parlar amb el president d’una cooperativa molt significativa de la comarca, i em
deia que un cop passada la Fira, faran balanç i “números” per veure com els ha
anat la participació, però que ja creia que no els hi seria massa rendible i es
qüestionarien assistir o no a les properes edicions. M’explicava que el cost
que els representa ser presents a la fira de les Garrigues, és molt elevat i
que els és més pràctic i molt més rendible, organitzar una jornada, o “fira de
l’oli extra verge” local al seu poble amb una petita promoció publicitària i un
esmorzar popular, els surt molt més a compte i els permet una mantenir una
atenció més personalitzada amb als clients.
Davant
d’aquestes reflexions, cada cop més generalitzades i més comunes per part de
les cooperatives i molins, sembla que és necessari que els organitzadors de la
Fira de les Garrigues es plantegin un canvi de rumb. Amb això, no vull dir que
no es facin les coses bé, al contrari, s’han fet molts esforços per part del Patronat
de la Fira, del consell comarcal, de l’Ajuntament de les Borges Blanques i de tots
els sectors implicats en promocionar i publicitar la fira, fent que sigui un
punt de referència a nivell nacional. Però si no es canvien certes coses, per
tal de millorar-les, ens podem trobar que la Fira de l’Oli Verge Extra quedi
només en el nom. Cal reflexionar profundament i cal intentar que assisteixin en
properes edicions, el màxim de cooperatives i molins de la nostra comarca. Cal
tornar a l’essència per la qual la nostra fira va agafar el nom i el prestigi i
cal tornar a ser una referència de l’oli extra verge de la més alta qualitat. Tots
plegats, voldríem que la fira de l’oli extra Verge de les Garrigues, sigui un
referent del mercat de l’oli de la màxima qualitat i que fos un autèntic
aparador de la feina que fan cada cop millor els nostres molins i cooperatives.
Moltes s’han especialitzat no tant sols en envasar i vendre oli, sinó que han
diversificat els productes, obrint noves possibilitats de mercat paral·leles.
Crec
que el millor aparador que podem oferir a aquesta feina tant ben feta, és tenir
una Fira de l’Oli Extra Verge de les Garrigues on l’oli nostre sigui el
producte principal. Està molt bé que per tal de complementar la fira, hi hagi
tot un seguit de parades i estands on es pot adquirir tot tipus de productes
que no tenen res a veure amb la cultura de l’oli i que ofereixen una opció de productes
variats; però en aquesta passada edició no s’ha fet res més que constatar una
cosa que feia anys que s’intuïa... cada cop hi ha menys oli i més fuets, formatges,
coques, llonganisses, etc. Quan veus que la majoria de gent marxa cap als
cotxes amb bosses carregades d’aquests productes, enlloc de garrafes d’oli, es
que alguna cosa no va prou bé.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada